Anayasa Mahkemesi verdiği kararla kadının değerini ve saygısını hukuk adınada tesçilledi.
Bilindiği üzere, boşanmış ve çocuğun velayetini almış olan anne, Soyadı Kanunu gereğince, çocuğunun soyadını belirleyememekte idi. Bunun gibi, evlilik devam ederken başlamış gebelik sonuçlanmadan evliliğin sonlanması durumunda, çocuğun soyadını yine erkek eş belirlemekteydi.
 
Anayasa Mahkemesi, 8.12.2011 Tarihinde verdiği kararla, kadına yapılan bu haksızlığa dur dedi.
 
Söz konusu düzenleme şu şekilde idi:
 
“Soy adı seçme vazifesi ve hakkı evlilik birliğinin reisi olan kocaya aittir.
 
Evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği adı alır. Koca ölmüş ve karısı evlenmemiş olursa veyahut koca akıl hastalığı ve akıl zaifliği sebebiyle vesayet altında bulunuyor ve evlilik de devam ediyorsa bu hak ve vazife karınındır.
 
Kocanın vefatiyle karı evlenmiş veya koca evvelki fıkrada zikredilen sebeplerle vesayet altına alınmış ve evlilik de zeval bulmuş ise bu hak ve vazife çocuğun baba cihetinden olan kan hısımlarından en yakın erkeğe ve bunların en yaşlısına yok ise vasiye aittir.” (21.6.1934 günlü, 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun itiraz konusu kuralı da içeren 4. maddesi)
  
Bu kanun metninin Anayasaya aykırı olduğu kanaatiyle Siir Asliye Hukuk Mahkmesi, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştur. Anayasa Mahkemesince gerek iç hukuk gerek uluslararası hukuk kuralları göz önüne alınarak düzenleme iptal edilmiştir. Yüksek Mahkeme özellikle erkeklerin kadınlarla eşit olduğu, ailenin eşit statüde eşlerden kurulduğu, kocanın ailenin reisi olduğu yönünündeki aznlayışın ve yasal düzenlemelerin artık geçerli olmadığı, sadece cinsiyete dayalı bir ayrımın ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gibi gerekçelerle ve oybirliği ile düzenlemeyi iptal etmiştir.
 
14 Şubat 2012 Tarih ve 28204 Sayılı Resmi Gazete
 
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval