Olay sırasında ambulans varsa görevli olmayan hekim tıbbi müdahale yapamayacak

TBMM  gündeminde bulunan Sağlık Torba Yasa Tasarısı ile bütün sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı kontrolüne alan ve ruhsatsız sağlık hizmeti veren hekimlere 1 ila 3 yıl hapis cezası ile 2 milyon liraya kadar para cezası öngören tasarı maddesi getiriliyor.

 

Karşı çıkan hekimler eylemler sırasında görevli olmayan hekimlerin tıbbi hizmet vermesinin yasaklandığını ileri sürdüler. Bu madde yasalaşırsa, herhangi bir gösteri sırasında resmi ambulans bulunması, ehil ve bağımsız hekimlerin acil tıbbi hizmet vermelerini yasaklamış olacak. Resmi ambulans varsa buna rağmen görevli olmayan hekimler eylemcilere acil yardım sağlarlarsa adli kovuşturmaya maruz kalacaklar.
TBMM gündeminde yer alan Sağlık Torba Kanun Tasarısı’nın taslağında, 33. Maddenin ‘acil sağlık hizmeti ulaşıncaya kadar’ şeklinde düzeltilmesini Tabip odaları kabul etmediler.

Tasarının 33. maddesi, “Sağlık hizmeti sunumu ile ilgili tüm iş ve işlemler Sağlık Bakanlığınca denetlenir. Olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç, ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır” hükmünü içeriyor.

Kanun ile sağlık bakanlığı’na Türkiye’deki sağlıkla ilgili uygulamalar üzerinde eşi görülmemiş bir denetim yetkisi verileceğini ileri süren hekim örgütleri ayrıca, acil durumlarda tıbbi bakıma ilişkin uluslararası standartlar ulaşımın varlığını ya da yokluğunu değil tıbbi ihtiyacı esas alır. diyerek karşı çıktılar.

 
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval